суботу, 2 грудня 2017 р.

Замальовки через вікно

           Ось і зима… І знову вона якась не така, як треба. Уже котрий рік…
        Приходить тихо, непомітно, так що і не зовсім зрозуміло – чи то осінь не хоче закінчуватися, 
а чи зима не поспішає займати своє місце у природі.

       Сьогодні минув її перший день, теплий, сонячний, за вікном- ніби не зима, а середина жовтня.   Тільки голе гілля дерев і дає знати, що листопад вже позаду. І сіре небо. Та ще після обіду у повітрі морозцем потягує, так, щоб трохи налякати:- вважайте, зима ж бо! Ближче до вечора ( а те «ближче» настає уже десь з четвертої години) морозець відчутніше щипає за пальці, наче просить одягнути рукавиці. Та й дня майже немає. За годину-півтори село ховається у сутінках , тільки дерева , як примари, застигли вздовж вулиць, а їх тіні падають на дорогу химерними фігурами.

          Довкола аж забагато сірого кольору. Саме сірого, який зводить нанівець уявлення про зиму. Вона ж бо має бути біла! Біла-біла зима! Білий сніг- його, якраз, і бракує. Дуже. Усі чекають снігу! Скоріше б! Його сміливці- розвідники уже двічі, а то й тричі наносили візит. Перші- зникали одразу ж, другі-треті протримались кілька годин. Коли будуть наступні- невідомо нікому. Як там нагорі, в канцелярії, розпорядиться матінка погода- так і буде. Може сніг,а може й знову дощ. Усе частіше тепер зима дощовою буває. Чи то такі забаганки у неї, чи вередлива, як і осінь- хто зна. Єдиною ознакою залишається нічна паморозь на траві. Добре, якщо протримається весь день. А то може зникнути з першим сонячним промінням: хоч і не гріє воно уже, та для неї достатньо.
        Ну а поки що все дуже просто: на календарі- зимовий місяць, у природі- ще не зовсім зрозуміло, на душі- спокій...

четвер, 30 листопада 2017 р.

Свою прем'єру почина зима

Свою прем’єру почина зима, Очікує від нас аплодисментів І хоч морозів лютих ще нема, Та є в природі й зимові моменти. Сніжок крупою сиплеться згори, Іще маленький, зовсім непомітний. Немає меж утіхам дітвори- От-от і санки будуть вже потрібні! А сніг все пада… засипа сліди… Дерева в парку білі-білі стали. Хоча й спізнилась зимонька прийти, Пори такої всі давно чекали. Сніжинки- зорі , наче діамант, Танцюють в чарівнім дивертисменті… Свою прем’єру почала зима, Очікує від нас аплодисментів.

середу, 29 листопада 2017 р.

                           Пакує осінь у валізи
                           Дерев жовтобагряні шати,
                           Отримала нарешті візу
                           В далекий край. Пора рушати.
                           Туди, де теплі дні  звабливі
                           Літають  в срібнім  павутинні,
                           Несе дощі й тумани сиві.
                           У  габардиновій  хустині.
                           Валізи мовчки спакувала,
                           Згорнула килим  у долоні,
                           В танку прощальнім покружляла,
                           Чекає поїзд   на пероні.